Kategorije
Novosti
studeni 2023
P U S Č P S N
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Svjetsko prvenstvo u streljaštvu za osobe s invaliditetom 2010.

logo-world-hssoiPrvo svjetsko prvenstvo u bilo kojemu sportu osoba s invaliditetom, a kojemu je Hrvatska domaćin, svečano je otvoreno u petak 16. srpnja na Trgu bana Josipa Jelačića. Naime riječ je o tome da smo od 16. do 24. srpnja 2010. godine domaćini Svjetskog prvenstva u streljaštvu za osobe s invaliditetom koje se održava u Zagrebu na streljani Vrapčanski potok. Na ovom Svjetskom prvenstvu u streljaštvu za osobe s invaliditetom odmjeravaju snage 247 strijelaca od kojih je 150 osoba u invalidskim kolicima iz 43 zemlje u 17 pojedinačnih disciplina. Nakon svečanog defilea svih sudionika prvenstva nazočnima se obratila zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića gospođa Jelena Pavičić Vukičević. Poslije govora predsjednika Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratka Kovačića nazočnima se obratio predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora sir Philip Craven. Prvenstvo je otvorio u ime pokroviteljice predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuks. Čast da položi svečanu prisegu u ime sportaša pripala je našem strijelcu Petru Mihaliću i sutkinji Branki Lovreček Faj. Program je prigodno obogaćen nastupom glazbenog orkestra Hrvatske vojske.

Od naših strijelaca, Zadranin Saša Grdović sa ispucanih 596 krugova ispunio je paraolimpijsku normu. To nije uspjelo Zagrepčaninu Miroslavu Tesli koji je ispucao 582 kruga i Mladenu Juradi iz Buzeta s 591 krugom jer je paraolimpijska norma bila 594 kruga. Jučer su u disciplini R1 zračna puška stojeći stav ispunili paraolimpijske norme Mladen Jurada s ispucanih 565 krugova, Miroslav Tesla s 565 krugova i Vitomir Garvanović iz Vinkovaca sa 571 krugom, jer je norma za paraolimpijske igre bila 563 kruga.

U disciplini zračna puška stojeći nastupili su Ivica Bratanović, Stanko Piljak i Rudolf Petrović. Paraolimpijsku normu od 590 krugova uspio je ispucat i Zadranin Ivica Bratanović pogodivši 591 krug, dok to nije uspjelo Stanku Piljku s 589 krugova i Rudolfu Petroviću koji je podbacio pogodivši više no skromnih 585 krugova.

Brončana medalja Rudolfa Petrovića!!

U petak, 23 srpnja, hrvatski strijelac Rudolf Petrović osvojio je brončano odličje u disciplini malo kalibarska puška 50 metara ležeći stav na Svjetskom prvenstvu u streljaštvu za osobe s invaliditetom koje se održava na streljani Vrapčanski potok u Zagrebu. To je povijesna, prva hrvatska svjetska streljačka medalja do koje je 38-godišnji član riječkog kuba Paraolimpijac stigao s pogođenih 588 krugova. Petrović je bio i vlasnik svjetskoga rekorda u ovoj disciplini od 590 krugova, no od danas je novi rekorder Novozelanđanin Michael Johnson s 593 kruga. Srebro je pripalo Francuzu Rafaelu Voltzu s 590 krugova. Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor čestitala je Rudolfu Petroviću na osvajanju brončanog odličja u disciplini malo kalibarska puška 50 metara ležeći stav na Svjetskom prvenstvu u strjeljaštvu za osobe s invaliditetom u Zagrebu.

Danas, 24. srpnja na streljani Vrapčanski potok svečanom ceremonijom završeno je svjetsko prvenstvo u streljaštvu za osobe s invaliditetom. Ovogodišnje prvenstvo okupilo je 247 strijelaca iz 43 zemlje. Najuspješnija reprezentacija je Južne Koreje sa 8 zlatnih, 8 srebrnih i 3 brončane medalje. Druga je reprezentacija Kine sa osvojenih 6 zlata, 5 srebra i 3 brončane medalje. Treće plasirana zemlja po broju medalja je Rusija sa osvojenih 4 zlata, 1 srebro i 2 bronce. Na ovogodišnjem prvenstvu, postavljeno je novih ili izjednačeno starih po 14 svjetskih i europskih rekorda. Naša reprezentacija može biti zadovoljna svojim nastupom. Paraolimpijske norme ostvarili su Mladen Jurada, Saša Grdović, Miroslav Tesla, Vitomir Garvanović, Stanko Piljak, Rudolf Petrović i Ivica Bratanović. Posebno nas je obradovao Rudolf Petrović u disciplini malokalibarske puške ležeći stav gdje sa ispucanih 588 krugova osvojio prvo svjetskog odličje za Hrvatsku brončanog sjaj.